Het WK voetbal is inmiddels een week bezig en de eerste wedstrijden van het Nederlands elftal zijn achter de rug. Hoewel de voetbal onmisbaar is in dit spel, weten maar weinig mensen welke weg deze heeft afgelegd om van de fabriek uiteindelijk in het veld te belanden.

Stap 1

Sialkot, Pakistan
De meeste voetballen worden gemaakt in lage lonen landen, voor een specifiek merk. De ‘Brazuca’, zoals de bal voor dit WK wordt genoemd, wordt gefabriceerd voor Adidas in Sialkot, Pakistan.

Stap 2

14.000 kilometer
Na het produceren van de voetbal, moet deze worden vervoerd naar het land van bestemming. In dit geval dus van Pakistan naar Brazilië, grofweg zo’n 14.000 kilometer. Hierbij komen verschillende modaliteiten aan bod, zoals vliegtuigen, schepen en vrachtwagens.

Stap 3

Van Rio naar Manaus
Wanneer de voetbal in het land van bestemming is aangekomen, moet deze nog worden vervoerd naar de wedstrijdlocatie. Dit kunnen ook nog behoorlijke afstanden zijn. Bijvoorbeeld 3000 kilometer om van Rio de Janeiro naar Manaus te komen, één van de wedstrijdlocaties. Daar wordt de bal opgeblazen en vervolgens gebruikt in een wedstrijd.