Door logistiek meer samen te werken kunnen aanzienlijke besparingen worden gehaald. Dat gebeurt nog onvoldoende. De belangenorganisatie Frugi Venta stelt alles in het werk om de AGF-sector een flinke stap vooruit te laten zetten.

Frugi Venta, Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland, is de ondernemersorganisatie voor ruim 430 bedrijven op het gebied van de groot- en tussenhandel, importhandel en exporthandel in verse groenten en fruit. Peter Verbaas, secretaris van Frugi Venta, ziet volop kansen voor de sector.

Waarom worden de kansen onvoldoende benut?

“Economisch gezien zijn we een grote speler; als je alles optelt, gaat er per jaar ongeveer € 16 miljard in om. De sector bestaat voor het overgrote deel uit MKB-bedrijven. Dit betekent dat bijna iedereen een klein hoekje van aardappel-, groente- en fruitland inneemt. Dat is niet bevorderlijk voor samenwerking, het leidt in de praktijk juist tot individualistisch gedrag. Daarmee creëren we nog niet de ideale omgeving om innovatie binnen de sector aan te jagen.”

Fresh Corridor was/is toch een belangrijke innovatie?

“De Fresh Corridor is alweer enkele jaren geleden opgestart en stimuleert multimodaal vervoer van AGF containers. Dit project heeft middels enkele pragmatische voorbeelden het bewustzijn fors gestimuleerd en  krijgt binnenkort weer nieuwe impulsen. De lichten staan op groen. We zijn natuurlijk ook bezig met tal van andere initiatieven. Een belangrijk programma is FrugICom.

Wat is FrugICom voor programma?

“FrugICom is een unieke samenwerking van de Nederlandse Aardappelen, Groenten- en Fruitketen. Het uiteindelijke doel is het invoeren van elektronische gegevensuitwisseling tussen alle AGF-schakels, door gebruik van internationaal gestandaardiseerde berichten. Door die standaard kunnen AGF-bedrijven informatie uit de keten optimaal gebruiken voor bijvoorbeeld orderafhandeling, producttracering, logistieke optimalisatie en kwaliteitsverbetering.”

Wat is de belangrijkste winst van een dergelijk project?

“Het resultaat is een snellere en efficiëntere AGF-keten waar minder fouten worden gemaakt. We besparen geld omdat we allemaal op dezelfde manier werken en eventuele bottlenecks worden zichtbaar, waardoor ze sneller kunnen worden opgelost. Het gaat nu te langzaam omdat diverse schakels in de keten te lang wachten om mee te doen. We moeten doorpakken. ”

Wat is het ideale toekomstbeeld voor AGF?

“Het is mijn ideaalbeeld dat bedrijven langs de verschillende ketens veel meer met elkaar gaan samenwerken. Pas dan kunnen de vele kansen binnen AGF echt worden benut. We moeten en kunnen niet stil blijven staan. Concurrerende markten ontwikkelen zich snel en kunnen ons inhalen. Dat mag niet gebeuren. Frugi Venta is klaar voor de toekomst en heeft veel energie op de plank liggen. Samen met de complete sector grijpen we de kansen en blijven we vooraanstaand in de wereld.”