Loek Boortman

Loek Boortman
GS1 Nederland

De streepjescode heeft een intelligente broer: RFID, Radio Frequency Identification. Dit is een techniek waarbij producten worden geïdentificeerd door middel van radiogolven. Volgens Loek Boortman van GS1 Nederland, kun je met RFID de supply chain keten optimaliseren. 

“Door een chip, met daarop een artikelcode én een houdbaarheidsdatum of serienummer, op producten te plaatsen kun je dat product altijd en overal identificeren. Je kunt ermee je voorraad controleren of kijken welke kledingmaten je nog in huis hebt. RFID gaan we in Nederland meer zien in vooral de modebranche.

”Beter inzicht in de keten biedt kansen omdat het kostenbesparend werkt. “Met een barcode scan je 250 items per uur. Dat is met RFID een peulenschil. Binnen 1 minuut heb je informatie over 20.000 producten.” En het is omzetverhogend. “Als je voorraad betrouwbaarder is, zorgt dat voor betere servicebeleving bij de consument. Dan komen klanten bij je terug.”

Scourcetagging

De toepassingen zijn legio, meent Boortman. “Plafondantennes, om de voorraad te scannen. En in de toekomst is source tagging een interessante toepassing. De chip wordt dan al bij de productie aangebracht. Nu gebeurt dat in de winkel, omdat source tagging in productielanden vaak nog niet mogelijk is.

RFID is ook voor marketingdoeleinden te gebruiken: als je bij de kassa door te scannen kunt zien wat een klant in zijn hand heeft, kun je daarop inspelen door extra, bijbehorende producten aan te bieden.”