Bart Beeks is 20 jaar actief in de logistiek, waarvan 16 jaar bij CEVA Logistics. "In de logistiek liggen veel kansen voor jonge mensen die leiderschap in zich hebben en lef willen tonen”, benadrukt Bart Beeks. Dat zijn juist de eigenschappen waarmee Bart in 2013 logistiek manager van het jaar werd. Hij zette voor een high tech klant binnen tien weken met een nieuw geformeerd team een succesvol opererend distributiecentrum op.

“CEVA Logistics ontwerpt en implementeert vooraanstaande logistieke oplossingen voor grote en middelgrote nationaal en internationaal opererende ondernemingen. Dat doen we wereldwijd. Als inleider van deze bijzondere bijlage spreek ik graag namens de hele bedrijfstak. De macro-economische situatie in de wereld is veranderd door de economische omstandigheden van de laatste jaren. Klanten zijn zich daardoor meer bewust geworden van hun logistieke kosten.

De afgelopen jaren zijn de kosten van het ruwe materiaal en de lonen gestegen. Ook de opkomende markten zorgen voor extra druk. Dat zijn niet alleen de BRIC-landen; ook de Next Eleven hebben zich daar bij gevoegd. De wereldwijde concurrentie neemt toe.”

"Wil je de klant een compleet overzicht kunnen geven, dan moet je alle beschikbare systemen koppelen."

“Steeds meer reden voor verladers om zich te concentreren op hun core business. Zij schakelen steeds vaker externe partijen in om de gehele supply chain of delen daarvan voor ze te regelen. Bij de verladers zoeken professionele inkoopteams naar de juiste partners. Wat zijn de eisen? Voorraadoptimalisatie, consolidatie en visiblity staan hoog op de verlanglijst. Ze willen minder voorraden aanhouden, altijd weten waar hun producten zijn en flexibel kunnen opereren.”

Visibility

“Hoe speel je daar als logistieke dienstverlener op in? Aanwezigheid in de landen waar de klanten opereren om die hele supply chain te kunnen beheersen, is een eerste vereiste. De visibility wordt geregeld met de meest moderne ICT. Wil je de klant een compleet overzicht kunnen geven, dan moet je alle beschikbare systemen koppelen. Met behulp van lean management voert de logistieke dienstverlener voortdurend verbeteringen in de keten door, met kostenbesparingen voor de klant als het belangrijkste effect. Hij bestrijkt de complete logistieke keten of is in ieder geval in staat om daarover de regie te voeren.”

“Goede systemen zijn belangrijk, maar nog belangrijker zijn goede mensen. Kennis kun je leren, maar attitude niet. Je moet de mensen betrekken bij de business, zet ze centraal in je bedrijf. Het moeten ondernemers zijn, ze moeten lef tonen. Naast het belang van IT gaat het mij dus ook om een betere benutting van de rijkdom aan menselijk potentieel.”

Toekomstbeeld

“In deze bijlage laten verschillende betrokkenen hun licht schijnen over de positie van logistiek en transport in Nederland, Europa en in de wereld. Ze schetsen vanuit hun eigen professie de stappen die deze belangrijke sector moet zetten om ook de toekomst toonaangevend te kunnen blijven.

Mijn ideale toekomstbeeld is dat we de klanten wereldwijd kunnen bedienen op een milieuvriendelijke manier met vooruitstrevende diensten en producten. En met veel enthousiaste mensen, die het leuk vinden om iedere dag hun uiterste best doen om het weer beter te doen. Neem nooit genoegen met minder.”