Jeroen Eijsten

Jeroen Eijsten
Supply Chain Professional van het jaar 2016

Logistiek en distributie binnen een organisatie waren vroeger geen sexy onderwerpen. Het heeft te maken met ingewikkelde en vaak technische processen en systemen, niet iets wat iedereen makkelijk begrijpt. Commercie en marketing en de daaraan verbonden targets, daar hebben de meesten wel een beeld bij.

Maar dat aloude beeld verandert: de logistieke man is nu een supply chain professional en er rust een heel andere taak op zijn schouders. Jeroen Eijsten kan het weten, want hij werd dit jaar uitgeroepen tot Supply Chain Professional van het Jaar.

Netwerker

“Als supply chain manager houd ik me natuurlijk nog steeds bezig met alles wat te maken heeft met de weg van het product, van producent tot en met consument. Ik moet ervoor zorgen dat alle processen binnen een bedrijf goed functioneren. Maar eigenlijk ben ik meer een netwerker geworden, die door het hele bedrijf heen informatie uitwisselt over processen.

Dat betekent dat ik mij ook met de strategie van een bedrijf bezighoud: de doelen die het bedrijf heeft op het juiste niveau aan de orde te stellen. Bijvoorbeeld het aantoonbaar maken dat supply chain bijdraagt aan de realisatie van de strategische doelen. Tevens adviseer ik over de infrastructuur: hoe bestuur je de processen binnen de organisatie? En tot slot bedrijfscultuur: hoe werk je met elkaar samen, over de bedrijfskolommen heen?”

Eijsten geeft aan dat je structuur en strategie nodig hebt om veranderingen door te voeren, evenals een goede infrastructuur om die doelen te bereiken en de juiste bedrijfscultuur voor het nodige draagvlak. “Zijn die voorwaarden er niet, dan blijf je als bedrijf stilstaan. De supply chain manager  is ervoor om al die onderdelen binnen het bedrijf aan elkaar te verbinden. Doelen bereik je door integraal te managen.”

Uitdaging

Organisaties realiseren zich dat steeds beter, maar niet allemaal. Volgens Eijsten is het voor supply chain professionals dus de uitdaging om de vooroordelen over logistiek en distributie (het kost geld, en gaat vaak fout) weg te poetsen. “Het is echter nog best moeilijk om daarvoor de juiste ingang te krijgen.

Blijf niet hangen in je eigen wereld, maar ga het bedrijf in en leg het goed uit.

Je moet het op alle niveaus op de agenda zien te krijgen en zorgen dat je het, per bedrijfskolom (directie, marketing, sales, operations, HR), zo vertaalt dat men het snapt op het eigen niveau. Blijf dus niet hangen in je eigen wereld, maar ga het bedrijf in en leg het goed uit.”

Een supply chain professional moet daarom nogal wat in huis hebben, meent Eijsten. “Hij moet een sterke leider zijn, goed kunnen luisteren, een verbinder zijn en in staat de eigen vakkennis begrijpelijk over te brengen maar vooral communicatief heel vaardig te zijn. Mijn tip voor anderen: blijf geen Calimero. Zorg dat je je eigen vakgebied op een andere manier op de agenda krijgt binnen je bedrijf. Neem het heft in eigen hand en stap uit je eigen wereld!