Oscar Diele

Oscar Diele
Directeur Flinders

Dat beaamt ook Oscar Diele, directeur van Flinders, een woonwinkel in designmeubels, met onder meer een fysieke winkel en een webshop. Ons assortiment (20.000 producten) staat in verschillende magazijnen met een oppervlakte van in totaal 6000 vierkante meter.

En de producten hebben veel verschillende afmetingen, maten, volumes en gewichten. Dat roept de vraag op hoe je die producten op het gewenste moment bij de klant krijgt en met welke vervoerder. Dat is voor ons de grote uitdaging.”

Database

Diele legt uit dat zijn bedrijf dat probleem te lijf gaat door middel van een grote database, waarin alle producten staan beschreven, inclusief formaten en gewichten. “Die database is gekoppeld aan een netwerk met mogelijke vervoerders via een logistiek systeem (transportmanagement en ordermanagement). Daarnaast worden de wensen van de klanten, bijvoorbeeld over dag en tijdstip van bezorging meegenomen.

Vervolgens komt alle informatie samen in de zogenoemde logistieke checkout. Bijvoorbeeld: iemand bestelt een lamp en wil het op zondag bezorgd krijgen. Dan heb je een beperkte keuze in vervoerders, want niet alle vervoerders werken op zondag. Het systeem brengt al die gegevens bij elkaar in de checkout.”

Volgens Diele maakt de diversiteit van producten het logistieke proces heel ingewikkeld. “Als je alleen maar schoenen verkoopt, is het makkelijker. Die stuur je gewoon via Post NL. Dat gaat bij ons niet. De essentie van zo’n minutieus logistiek systeem is dat je wilt dat de consument altijd de keuze heeft waar en wanneer hij zijn spullen bezorgd krijgt, dat deze keuze 100% betrouwbaar is en er tevens sturing en controle op de kosten is. Dat is een complexe opgave.”

Een andere uitdaging is de actualiteit van je voorraad. Wij hebben meerdere verkoopkanalen (online én offline) en de voorraden staan op verschillende locaties. De uitdaging is te zorgen dat als iemand een product koopt, de ‘voorraadstatus’ direct wordt aangepast.

Dat gebeurt met ons warehouse-managementsysteem, die zorgt voor de voorraadadministratie over alle kanalen, zodat je voorraadstatus altijd actueel is.” Ook de locatie van de voorraad en de capaciteiten van het betreffende magazijn kunnen weer van invloed zijn op de keuze voor bezorg opties welke met het logistieke systeem berekent worden.

Klanttevredenheid

Heb je je logistiek op orde, dan doet dat veel voor de klanttevredenheid. Het logistiek systeem werkt bovendien omzet verhogend. Immers, als consumenten online een bezorgafspraak kunnen maken, stimuleert dit de conversie. Het werkt daarnaast kostenbesparend. We werken met verschillende vervoerders, elk met hun eigen servicelevels en bijbehorende kosten.

Voor de bezorging van sommige producten, zoals een grote tafel of bank, heb je twee mensen nodig. En soms wil je een product ook nog voor de klant monteren. Deze zaken werken kostenverhogend. Anderzijds kun je voor simpele producten weer kiezen voor een lager servicelevel met een goedkopere vervoerder. Met andere woorden, je kunt daar dus zelf op sturen en daarmee bespaar je kosten.”

Het logistiek systeem zorgt ervoor dat alle berekening realtime tijdens het aankoop proces gedaan worden en er enerzijds kosten bespaard worden en anderzijds de consument betrouwbare bezorgopties aangeboden krijgt hetgeen omzet verhogend werkt.