Veiliger én efficiënter door camerasysteem

“Met de veiligheid van je medewerkers mag je geen enkel risico nemen”, stelt Patrick Scheffers, bedrijfsleider PT-Creations. “Daarom hebben wij gekozen voor heftrucks met een camerasysteem.

Dat onze chauffeurs ook sneller kunnen werken dankzij de camerasystemen op onze heftrucks is natuurlijk een mooie bijkomstigheid. Per chauffeur boeken wij op weekbasis tot vier uur winst. Het is niet alleen veiliger maar ook efficiënter.”

Persoonlijk letsel voorkomen

Het magazijn van PT-Creations heeft een oppervlakte van 2.500 vierkante meter en een hoogte van elf meter. Om elke vierkante meter vloeroppervlakte optimaal te benutten, heeft het magazijn smalle gangen. “De smalle gangen vormen op zich geen probleem voor onze ervaren chauffeurs.

Maar de hoogte is wel iets waar je rekening mee moet houden. Als er iets mis gaat, gaat het mogelijk ook goed mis. Dan kan behalve schade aan onze producten ook persoonlijk letsel ontstaan. Dat willen wij absoluut voorkomen.”

Het is niet de vraag of maar wanneer er iets misgaat

Scheffers geeft eerlijk toe dat de staf maar moeilijk kan beoordelen wat het werken met een heftruck op zo'n hoogte betekent voor de chauffeurs. “Maar zijzelf gaven direct aan dat zij zich prettiger en veiliger voelen met een camerasysteem.

‘Het is niet de vraag of maar wanneer er iets misgaat’, stelden zij. Zo’n signaal moet je als werkgever serieus nemen. Na een demo voor de staf begrepen wij heel goed waarom het zoveel mogelijk beperken en uitsluiten van risico’s belangrijk is. Wij hebben dan ook het besluit genomen alle heftrucks te voorzien van zo’n systeem.”

Werkgevers moeten verantwoordelijkheid nemen

Heftrucks zouden wat Scheffers betreft standaard moeten worden voorzien van camerasystemen. “Vreemd eigenlijk dat er geen wet- en regelgeving is op dat gebied. Er zijn wel eisen voor het dragen van helmen en veiligheidsschoenen.

Maar afgezien van de verplichting om chauffeurs een heftruckopleiding te laten volgen, is er niets geregeld. Terwijl zo’n camerasysteem in grote mate bijdraagt aan een veiliger werksituatie.” Tot het zover is het zorgen voor een veilige werkplek de verantwoordelijkheid van de werkgever. “Bij ons komt er geen heftruck in zonder camerasysteem.”